foto: Publicitātes foto
C vitamīns sievietes hormonālajai veselībai
Esi vesels
2024. gada 3. maijs, 09:00

C vitamīns sievietes hormonālajai veselībai

Reklāmas projekts

Esmu precējusies trīs gadus. Lai arī abi ar vīru vēl esam jauni un apzināmies, ka ar ģimenes pieaugumu nav kur steigties, tomēr jau pirms pusgada sapratām, ka vēlamies mazuli un esam tam gatavi.

Ir pagājis pusgads, bet man nav izdevies palikt stāvoklī. Apzinos, ka mums laika vēl ir daudz, jo abi esam jauni, tomēr neregulārās un sāpīgās mēnešreizes un tas, ka neizdodas ieņemt bērniņu, manī rada zināmu satraukumu. Tas rezultējas miega traucējumos, kas ietekmē gandrīz visus manas dzīves aspektus.

Lai nomierinātos, devos uz konsultāciju pie ginekoloģes. Izstāstīju savu bēdu, ka netiekam pie mazuļa. Ārste mani mierināja, ka pusgads vēl nav rādītājs, lai domātu, ka ir nopietni sarežģījumi. Pirmais, ko viņa pajautāja, – vai ikdienā lietoju papildu vitamīnus. Bija jāatzīst, ka tiešām kādu laiku neko neesmu lietojusi.

Speciāliste, nozīmējusi man visas nepieciešamās analīzes, ieteica uzņemt papildu vitamīnus, sākot ar pašu vienkāršāko – C – vitamīnu, ko jau kopš bērnības zinām kā populārāko līdzekli pret saaukstēšanos, kā arī imunitātes spēcinātāju. Izrādās, tam ir daudz plašāka iedarbība. Ginekoloģe stāstīja, ka pasaulē ir veikti pētījumi, kas apliecina C vitamīna nozīmīgumu arī hormonu darbībā.

Pirmkārt, tas var paaugstināt progesterona līmeni. Kāpēc tas ir svarīgi? Tāpēc, ka progesterons (hormons, kas veidojas pēc ovulācijas) palīdz sagatavot dzemdes gļotādu grūtniecībai. Vienlaikus tas var palīdzēt mazināt trauksmi, uzlabot smadzeņu darbību, atvieglot menstruācijas un ietekmēt garastāvokli. 

Otrkārt, C vitamīns jau sen ir slavens ar spēju uzlabot olšūnu veselību un attiecīgi arī auglību. Tas ir iespējams, jo šim vitamīnam ir būtiska nozīme hormonu ražošanā, – tas palīdz veidot kolagēnu un aizsargā šūnas no brīvajiem radikāļiem. Pētījumi pierādījuši, ka C vitamīns ietekmē folikulu integritāti un palīdz atjaunot to rezerves.

Treškārt, C vitamīns var mazināt sāpes sievietēm ar endometriozi (tas ir ļoti sāpīgs stāvoklis, kad endometrija apvalks reaģē uz hormonālajām izmaiņām menstruālā cikla laikā).

Ceturtkārt, tiek uzskatīts, ka C vitamīna pretiekaisuma spēja stiprina kapilāru sieniņas un palīdz mazināt spēcīgu menstruālo asiņošanu.1

foto: Publicitātes foto

Ginekoloģe uzsvēra, ka visu veidu kaitinošās svārstības manī izraisa hormonālā nelīdzsvarotība, taču labā ziņa ir tā, ka hormonu līmeni ir iespējams balansēt, tādējādi izvairoties no nevēlamajiem simptomiem. Viņa izskaidroja, ka hormoni kā ķermeņa ķīmiskie “sūtņi” var ietekmēt gan domāšanu, gan ķermeņa darbību – kortizols, estrogēns, testosterons, adrenalīns, insulīns, glikagons un vairogdziedzera hormoni (T3 un T4) var ietekmēt apetīti, enerģijas līmeni, cukura līmeni asinīs, emocijas, auglību, kā arī citas ķermeņa funkcijas. Hormoniem ir sarežģītas “attiecības” ar ķermeni, un pat neliela nelīdzsvarotība var būtiski ietekmēt mūsu veselību un labsajūtu.

Ir četri būtiskākie vitamīni un uzturvielas, ko iesaka pret hormonālo nelīdzsvarotību. Un tie ir: C vitamīns (regulē kortizola un adrenalīna līmeni, palīdz uzlabot sieviešu auglību)2, D vitamīns (kontrolē estrogēna un progesterona ražošanu un aktivitāti, lai šie hormoni būtu līdzsvaroti; palīdz arī regulēt insulīna un cukura līmeni asinīs), B vitamīnu grupa (B6 lieliski piemērots premenstruālā sindroma simptomu mazināšanai, īpaši – pret garastāvokļa svārstībām; B12 nepieciešams normālai asinsradei, smadzeņu darbībai, tas palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu un ietekmē vairogdziedzeri) un omega-3 (uzlabo šūnu darbību un ietekmē hormonu ražošanu).3

Ārste atgādināja, ka C vitamīns, pazīstams arī kā askorbīnskābe, ir ūdenī šķīstošs, tāpēc organisms to nevar “uzglabāt”, tāpēc tas ir jāuzņem katru dienu. Tas ir arī viens no spēcīgākajiem antioksidantiem, kas pasargā no brīvajiem radikāļiem, kas ir nestabilas molekulas, saistītas ar slimībām un novecošanos. Īsāk sakot, C vitamīns ir ļoti svarīgs gan veselībai, gan skaistumam, gan vispārējai labsajūtai, tāpēc to ir vērtīgi iekļaut ikdienas uzturā vai uzņemt papildus ar augstas kvalitātes uztura bagātinātājiem.4

Kad teicu, ka man ir ļoti jutīgs kuņģis un C vitamīna papildu uzņemšana jau bērnībā apgrūtināja gremošanu, pat izraisīja sliktu dūšu un vemšanu, speciāliste ieteica izvēlēties jaunākās paaudzes bezskābes C vitamīnu – LYL premium C, kas ir ilgstošas iedarbības, augstas absorbcijas, turklāt bagātināts ar bioflavonoīdiem – hesperidīnu, kvercetīnu un rutīnu, kas garantē pilnvērtīgu C vitamīna iedarbību. Viņa uzsvēra, ka LYLsmart™ kapsulas tehnoloģija ļauj organismam uzņemt C vitamīnu pakāpeniski astoņu stundu garumā, nodrošinot optimālu tā līmeni asinīs visas dienas laikā. Tā kā LYL premium C izšķīst lēni, tiek novērsts kuņģa kairinājums un mazināts alerģiskās reakcijas risks.

foto: Publicitātes foto

Kad aptiekā jautāju pēc LYL premium C, farmaceite noteica, ka šis ir ļoti populārs un pircēju iecienīts C vitamīns, jo garantē augstāko iedarbības efektivitāti, neradot kuņģa kairinājumu. Viņa vēl uzsvēra, ka tas ir bagātināts ar bioflavonoīdiem, kas spēj aizsargāt C vitamīna molekulu no oksidēšanās, tā uzlabojot un paildzinot C vitamīna iedarbību. Farmaceite paskaidroja, ka bioflavonoīdiem piemīt pretvīrusu, antioksidējošas un pretiekaisuma īpašības un spēja palielināt asinsvadu sieniņu izturību un elastību un tandēmā ar C vitamīnu tie veicina kolagēna veidošanos ādā. 

Lietoju LYL premium C un apzinos, ka daru labu savai veselībai. Tas manī rada mieru un ļauj noticēt, ka mūsu ģimenes sapnim par mazuli būs lemts piepildīties. Domājiet par savu veselību, attiecīgi rīkojoties, un ticiet, ka sapņi piepildās! 

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.