foto: Publicitātes foto
Rumānijas parlamenta deputāti un Eiropas Padomes deputāts ir sašutuši par "Putina maka" izvirzīšanu Nobela Miera prēmijai
Viedokļi
2024. gada 3. maijs, 10:25

Rumānijas parlamenta deputāti un Eiropas Padomes deputāts ir sašutuši par "Putina maka" izvirzīšanu Nobela Miera prēmijai

Jauns.lv

Rumānijas parlamenta deputāti mudina Nobela komiteju nepiešķirt miera balvu "kara sponsoram" Ukrainā. Viena no Rumānijas valdošajām parlamenta grupām un Rumānijas EP deputāts iebilst pret "Kremļa cilvēka" izvirzīšanu Nobela Miera prēmijas saņemšanai.

Rumānijas Nacionāli liberālās partijas (NLP) - vienas no divām partijām, kas veido valsts valdošo koalīciju - parlamentārā grupa pieprasīja Nobela Miera prēmijas komiteju noraidīt Rubena Vardanjana (Ruben Vardanyan) kandidatūru Nobela Miera prēmijas saņemšanai 2024. gadā, ziņo Rumānijas Newsweek.

Divpadsmit NLP parlamentārās grupas pārstāvji ir parakstījuši oficiālu vēstuli vēstuli, kas tiks nosūtīta Nobela prēmijas komitejai. Arī Eiropas Parlamenta deputāts no Rumānijas Kristiāns Terhess (Cristian Terhes) ir nosūtījis protesta vēstuli Komitejai.

"Es aicinu Jūs nekavējoties atsaukt Rubena Vardanjana kandidatūru no 2024. gada Nobela Miera prēmijas kandidātu saraksta. Būdams tuvs Vladimira Putina līdzgaitnieks, Rubens Vardanjans, dēvēts arī par "Putina maku", ir miera ienaidnieks un Krievijas agresijas postpadomju teritorijās sponsors. Tostarp Krievijas agresīvā kara pret Ukrainu, kas jau prasījis simtiem tūkstošu dzīvību un piespiedis miljoniem cilvēku pamest savas mājas, finansiāls atbalstītājs,” minēts K. Terhesa vēstulē.

EP deputāts uzskata, ka "tādas pret mieru noskaņotas personas izvirzīšana Nobela Miera prēmijas saņemšanai, kura nepārprotami ir atbalstījusi Krievijas agresiju pret suverēnām valstīm, grauj prēmijas uzticamību un reputāciju. Tāpēc es aicinu jūs atsaukt Rubena Vardanjana kandidatūru no 2024. gada Nobela Miera prēmijas kandidātu saraksta, un turpināt atbalstīt tos, kuri patiesi veicina mieru, nevis netaisnīgus karus un iebrukumus citās valstīs, piemēram, Krievijas agresiju pret Ukrainu."

NLP parlamentārās grupas deputāti, kuri pārstāvēti arī Rumānijas prezidenta un Senāta priekšsēdētāja birojos, lūdza Nobela komiteju atsaukt Rubena Vardanjana kandidatūru no 2024. gada Nobela Miera prēmijas kandidātu saraksta, tā pievienojoties 18 Ukrainas parlamentāriešiem, kuri jau 21. aprīlī nosūtīja vēstuli komitejai, uzsverot, ka Rubens Vardanjans ir "Ukrainas ienaidnieks" un "Krievijas agresijas sponsors postpadomju teritorijās”. Rumānijas deputātu vēstulē teikts, ka "Rumānija atbalsta Ukrainas tautas cīņu un iebilst pret Ukrainas ienaidnieka izvirzīšanu Nobela Miera prēmijas saņemšanai. Mēs, šo vēstuļu parakstītāji, solidarizējoties ar Ukrainas tautu, lūdzam Nobela komiteju atsaukt Rubena Vardanjana kandidatūru no 2024. gada Nobela Miera prēmijas kandidātu saraksta".

"Mēs uzskatām Rubenu Vardanjanu par Ukrainas ienaidnieku. Saskaņā ar Ukrainas tīmekļa vietnes "Mirotvorets" datiem šī persona ir "Krievijas agresijas postpadomju teritorijās sponsors", "Krievijas fašistisko iebrucēju un teroristu atbalstītājs" un "līdzdalībnieks Krievijas varas iestāžu noziegumos pret Ukrainu un tās pilsoņiem"," teikts NLP parlamentārās grupas paziņojumā presei.

NLP deputāti apgalvo, ka "kopš 2023. gada oktobra Rumānijas un Ukrainas partnerība ir pacelta līdz stratēģiskam līmenim, un Rumānijas militārie spēki vairāk nekā pusgadu apmācīja ukraiņu F-16 lidmašīnu pilotus, tāpēc mēs uzskatām par nepieņemamu ar Nobela komitejas starpniecību reabilitēt Rubena Vardanjana reputāciju.  Mēs lūdzam Nobela komiteju atsaukt Vardanjana kandidatūru no 2024. gada Nobela Miera prēmijas kandidātu saraksta un turpināt mūsu kopīgos centienus atbalstīt Ukrainu un visas Eiropas mieru."

Viens no Nobela Miera prēmijas komitejai adresētās oficiālās adreses parakstītājiem, NLP parlamentārietis Gheorghe Pecingina, savā Facebook lapā raksta, ka "kā Parlamenta deputāts es stingri iebilstu pret nodomu izvirzīt Nobela Miera prēmijas saņemšanai personu, kas atbalsta Krievijas agresiju Ukrainā. Nobela Miera prēmija būtu jāpiešķir tiem, kas iestājas par mieru! Izvirzīt nominācijai šādu personu, nozīmē izsmiet šīs balvas dibinātāju!"

Rumānijas parlamenta deputātu vēstules

gallery icon

Klaudija Benčesku, NLP parlamentārās grupas locekle, rakstīja ka "Krievijas nepamatotā agresija pret Ukrainas tautu turpinās jau vairāk nekā divus gadus. Visa Rietumu pasaule atbalsta Ukrainas tautu tās cīņā par taisnīgumu. Mēs dienu pēc dienas esam liecinieki noziegumiem un šausmām mūsu kaimiņvalsts teritorijā. Noraugoties visā šajā murgā, šķiet neiespējami, ka cilvēki, kas atbalsta šo agresiju, saņem tiek nominēti Miera prēmijai. Tas ir apvainojums visai pasaulei, un to nedrīkst pieļaut. Slava Ukrainai! "

Jau 2019. gadā 22 Eiropas Parlamenta deputāti pieprasīja sankcijas pret Vardanjanu, un 2022. gadā 46 ASV Kongresa locekļi atbalstīja personīgās sankcijas pret viņu. Nobela komitejas lēmums iekļaut pasaules prestižākās balvas kandidātu sarakstā personu, "kura būtu nekavējoties jāapcietina", ir tiešā pretrunā ar pašas Nobela komitejas vērtībām, kuras tā paudusi iepriekš, piemēram, šādos paziņojumos un lēmumos:

  • Nobela komitejas 2023. gada 2. septembra paziņojums: "Ir svarīgi un pareizi pēc iespējas plašāk popularizēt Nobela prēmijas vērtības un vēstījumus, - piemēram, ar skaidru politisku vēstījumu par pagājušajā gadā piešķirto miera balvu cilvēktiesību aktīvistiem Krievijā un Baltkrievijā un ukraiņiem, kas dokumentē Krievijas militāros noziegumus."
  • Nobela komitejas politika 2022. gadā (uz ceremoniju netika uzaicināti Krievijas un Baltkrievijas sūtņi) un 2023. gadā (pēc plašas sabiedrības kritikas tika atsaukti ielūgumi Krievijas, Irānas un Baltkrievijas pārstāvjiem).

2023. gada jūnijā pēc Ukrainas Drošības dienesta (SSU) iniciatīvas Vardanjans tika iekļauts Ukrainas datu bāzē Mirotvorets kā "Krievijas fašistisko iebrucēju un teroristu līdzdalībnieks”. SSU arī apsūdzēja viņu "Krievijas agresijas finansēšanā postpadomju teritorijās” un paziņoja, ka kā tāds viņš ir nekavējoties aizturams un nododams Ukrainas vai NATO valstu tiesībaizsardzības iestādēm.

Divus mēnešus vēlāk bijušais Karabahas armēņu anklāva Drošības padomes vadītājs Samvels Babajans sacīja Armēnijas sabiedriskajai televīzijai, ka 2022.-2023. gadā Vardanjans Dienvidkaukāzā darbojies kā Krievijas aģents. Par Vardanjana sakariem ar Kremli 2023. gadā ziņoja arī starptautiskie plašsaziņas līdzekļi, piemēram, ”… Nav šaubu, ka Vardanjans ir Kremļa cilvēks, kā to atzina Ukrainas valdība, nosakot viņam sankcijas," ziņo Politico.

Saskaņā ar Forbes ziņām "Vardanjans bauda Maskavas svētību...". Amerikāņu izdevuma Newsweek rumāņu filiāle ziņoja, ka "kamēr ES un ASV cīnās par mieru Kaukāzā, cenšoties panākt miermīlīgu risinājumu starp Armēniju un Azerbaidžānu par Karabahu, Krievijas miljardieris Rubens Vardanjans, kurš pārstāv Kremļa intereses, ir aicinājis cilvēkus ņemt rokās ieročus".  Pēc Irānas publiski paustajiem draudiem ASV, Lielbritānijai, Francijai un Vācijai par atbalstu Izraēlai pēc 13. aprīļa uzbrukuma Irānai, būtiski ir ņemt vērā arī Vardanyan saites ar Irānas ajatolla režīmu, par ko jau agrāk ziņoja The Washington Times.  Arī Washington Times uzsver, ka "Vardanjans, viens no Krievijas bagātākajiem cilvēkiem, ir tuvs Putinam".

Rumānijas un Ukrainas politiķi uzskata, ka personas, kas cieši saistīta ar diviem diktatoriskiem režīmiem, kuri īsteno agresīvu militāro politiku, izvirzīšana Nobela Miera prēmijas saņemšanai šķiet ne tikai šokējoša, bet pat zaimojoša.