Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: pareizticīgo Lieldienās Harkiva saņēmusi vienu no smagākajiem triecieniem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms 2 stundām
Okupantu paštaisīts tanks
pirms 2 stundām
Harkiva piedzīvojusi vienu no smagākajiem triecieniem kopš kara sākuma

Ukrainas otrā lielākā pilsēta Harkiva, kas atrodas tikai 30 kilometru attālumā no Krievijas robežas, kopš 2022. gadā sākās plaša mēroga iebrukums, pareizticīgo Lieldienās piedzīvojusi vienus no smagākajiem gaisa triecieniem.

pirms 3 stundām
Raķešu triecienā Harkivas apgabalā iet bojā sirmgalve

Okupantu raķešu triecienos Harkivas apgabalā gājusi boja 88 gadus veca sieviete, bet ievainojumus guvis 34 gadus vecs vīrietis, kā arī kāds Kivšarivkas ciema iedzīvotājs.

pirms 3 stundām
Okupantu trieciens Lieldienās

Pareizticīgo Lieldienās okupanti veikuši trīs raķešu triecienus Harkivai, kuros ievainoti vismaz 15 cilvēki.

pirms 3 stundām
Ukrainā pirms 10 gadiem tika dibināta drosmīgā Azovas bataljons
pirms 3 stundām
Krievi pie Časivjaras pulcē aptuveni 25 000 karavīru

Krievijas armija netālu no Časivjaras ir sapulcinājusi līdz 25 000 karavīru, 5. maijā valsts televīzijā paziņoja Horticas operatīvā un stratēģiskā karaspēka grupējuma pārstāvis Nazars Vološins.

pirms 4 stundām
Ukrainas valdības obligāciju turētāji grib procentus

Ukrainas valdības obligāciju turētāji vēlas saņemt par tām procentus, ņemot vērā ASV piešķirtās palīdzības apjomu Kijivai vairāku miljardu dolāru apmērā, ziņo "The Wall Street Journal". Saskaņā ar šiem ziņojumiem runa ir par 500 miljoniem ASV dolāru gadā. Ja Ukrainai neizdosies panākt vienošanos ar akcionāriem, tai draud maksātnespēja, raksta WSJ.

pirms 4 stundām
Somija rosina būvēt trotila rūpnīcu

Somija ir ierosinājusi NATO sabiedrotajiem kopīgi būvēt trotila rūpnīcu. "Lēmumi jāpieņem tagad, lai pēc gada vai diviem varētu sākt ražošanu," izdevumam "Yle" sacīja valsts aizsardzības ministrs Antti Hekenens. Viņš norādīja uz nepieciešamību "ievērojami palielināt sprāgstvielu ražošanu" laikā, kad "Krievija ir gatava ilgtermiņa militārai rīcībai".

pirms 4 stundām
Ukraiņu mūziķi grib atjaunot skolu

Ukraiņu dziedātāji Alyona Alyona un Jerry Heil vāc līdzekļus, lai atjaunotu Krievijas apšaudē sagrauto skolu Velikas Kostromkas ciemā. Frontes līnija atradās mazāk nekā desmit kilometru attālumā no šī ciema.

pirms 5 stundām
Lieldienas frontes tuvumā - Aizkarpatos
Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".