foto: Zane Bitere/LETA
Latvijas pētnieks piedalījies Āfriku plosošas baktērijas apkarošanā
Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta direktors Mārcis Leja.
Pasaulē
2024. gada 21. aprīlis, 15:46

Latvijas pētnieks piedalījies Āfriku plosošas baktērijas apkarošanā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (LU KPMI) pētnieks piedalījies speciālistu grupā, kas izstrādāja helikobaktēriju izskaušanas rekomendācijas Āfrikā, informēja LU KPMI.

Baktērija "Helicobacter pylori" jeb helikobaktērija saistāma ar kuņģa saslimšanām, tostarp vēzi. Āfrikā ir viens no augstākajiem baktērijas izplatības rādītājiem pasaulē.

Pirmās rekomendācijas par baktērijas diagnosticēšanu un ārstēšanu Āfrikā publicētas Šveices zinātnisko un medicīnisko grāmatu izdevniecības "Karger publishers" žurnālā "Digestive Diseases".

Pamatojoties uz Eiropas kolēģu pieredzi, Āfrikā 2022. gadā tika nodibināta speciālistu grupa, kurā apvienoti vairāki šī kontinenta valstu pārstāvji. Darba grupā bija iesaistīti divi Eiropas Helikobaktērijas un Mikrobiotas pētniecības grupas pārstāvji. Viens no tiem bija LU KPMI direktors Mārcis Leja.

Lai arī ir būtiskas atšķirības starp šīs baktērijas izplatību Eiropā un Āfrikā, novērots arī daudz kopīgā, norādīja pētnieks. Piemēram, Āfrikā ar baktēriju inficēta lielākā daļa iedzīvotāju, kamēr Eiropā šī proporcija ir zemāka. Taču pēc vidējiem rādītājiem saslimstība ar kuņģa vēzi Āfrikā ir krietni mazāka nekā Latvijā. 

"Šo fenomenu dēvē par "Āfrikas mīklu". Taču jaundibinātās grupas ietvaros tiek arī diskutēts par pētījumiem, lai saprastu, vai īstenībā šāda mīkla pastāv," pauda Leja.

Sadarbība starp speciālistiem turpinās arī šobrīd. Paredzams, ka speciālisti piedalīsies Āfrikas Helikobaktērijas un Mikrobiotas pētniecības grupas inaugurācijas konferencē Keiptaunā.