foto: EPA/Scanpix
Maskavas "elitei" tālu no Ukrainas frontes tikusi izveidota īpaša vienība
Ukrainas okupācijas "V" un "Z" zimboli Maskavas Kremļa priekšā.
Pasaulē
2024. gada 22. aprīlis, 17:12

Maskavas "elitei" tālu no Ukrainas frontes tikusi izveidota īpaša vienība

Jauns.lv

Maskavas "elitei" tikusi izveidota īpaša vienība tālu no Ukrainas frontes. Tur viņi var droši demonstrēt savu lojalitāti Kremlim, vēsta Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Birtu izlūkdienestu ziņojumā teikts, ka pazīstamās Krievijas blogeres Jeļenas Bļinovskas vīrs iestājies Krievijas armijas vienībā, cenšoties nepieļaut Bļinovskas nonākšanu cietumā apsūdzībā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Aleksejs Bļinovskis tika nofotografēts 2024. gada 16. aprīlī, dienējot īpaši izveidotā Krievijas bruņoto spēku militārajā vienībā "Bars Kaskad", kas izvietota netālu no Ukrainas.

Pēc Lielbritānijas izlūkdienesta ziņām, šo vienību izveidojis Valsts domes priekšsēdētāja vietnieks aizsardzības jautājumos Dmitrijs Sablins. Vienība galvenokārt piedalās operācijās ar bezpilota lidaparātiem, parasti tālu no frontes līnijas. Tā darbojas kopš 2022. gada oktobra, un tajā ir iekļauti vismaz 10 partijas "Vienotā Krievija" biedri un Kremļa VIP personu dēli. Tiek ziņots, ka iesaistītajām VIP personām tiek nodrošināta papildu aizsardzība.

"Uzņemšana "Bars Kaskad", visticamāk, ļaus Krievijas elites darboņiem apiet likumā noteiktās Krievijas militārā dienesta prasības ar garantētu drošību un potenciāli iegūt Kremļa labvēlību," norāda Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Krievijas iedzīvotāji atbalsta karu pret Ukrainu

Pēc britu izlūkdienesta datiem, Krievija katru mēnesi armijā savervē aptuveni 30 tūkstošus jaunu karavīru, kas ļauj segt zaudējumus un turpināt karu pret Ukrainu.

Pēc Krievijas sabiedriskās domas pētījumu organizācijas "Levadas centra" datiem, lielākā daļa Krievijas iedzīvotāju atbalsta karu pret Ukrainu. 2024. gada martā tikai 16% aptaujāto bija pret, vēl 9% bija grūti atbildēt. Pēdējā gada laikā ir samazinājies to īpatsvars, kuri gaida otro mobilizācijas vilni. 48% Krievijas iedzīvotāju uzskata, ka par to var paziņot tuvāko 3 mēnešu laikā.