foto: Ekrānšāviņš
"Igaunija uzvarētu," kaimiņvalsts spēku komandieris izsakās par iespējamo sadursmi ar Krieviju
Igaunijas medijs ERR ziņo, ka Herems ir pilnīgi pārliecināts - Igaunija uzvarētu militāri pret Krieviju, taču uzvara varētu būt neglīta. Ārkārtīgi svarīga ir arī civilā aizsardzība, piemēram, bumbu patvertņu sagatavošana, viņš sacīja.
Pasaulē
2024. gada 23. aprīlis, 06:41

"Igaunija uzvarētu," kaimiņvalsts spēku komandieris izsakās par iespējamo sadursmi ar Krieviju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris, ģenerālis Martins Herems ir drošs, ka konfliktā ar Krieviju Baltijas valsts uzvarētu. "Jautājums ir - kā šī uzvara izskatītos," ar to domājot zaudējumus un sabiedrības reakciju, pauda ģenerālis.

Ja Krievija nākotnē uzbruks Igaunijai, Igaunija noteikti uzvarēts, sacīja Igaunijas aizsardzības spēku komandieris Martins Herems. Nesenā uzrunā ģenerālis piebilda, ka tūlītēju draudu Igaunijai nav.

Bet, palielinoties draudiem, valsts palielina gatavību aizstāvēties – un tas nozīmē mobilizāciju, atsaucoties vēsta Igaunijas medijs ERR.

NATO jau ir šeit

Kā piemēru minot Ukrainu, viņš sacīja, ka Igaunijai ir pietiekami daudz laika, lai sagatavotos, ja draudu līmenis celsies. Šobrīd, ja Igaunija mobilizētu 43 000 karavīru, tas izmaksātu valstij teju 2 miljonus eiro dienā.

“Tā nav liela nauda, salīdzinot ar to, ko šie cilvēki vairs neražotu ārpus dienesta. Somi saka, ka, mobilizējot 250 000 cilvēkus, valsts pēc mēneša varētu bankrotēt,” uzstājoties Zinātņu akadēmijā sacīja ģenerālis.

ERR norāda, ka Herems atkārtoti uzsvēra - Igaunijai nav jāgaida NATO spēku ierašanās - tie jau ir klāt: "Šodienas situācija ir tāda, ka NATO ir šeit un nekur nepazudīs – klātbūtne vien pieaugs, ja būs nepieciešamība."

Aliansei ir arī konkrēti kaujas plāni, lai aizstāvētu Igauniju. “Ir konkrēti cilvēki, kas brauc uz Igauniju, trenējas un ir gatavi reaģēt ļoti ātri,” sacīja ģenerālis.

Bet nākotnē Krievijai nebūs nepieciešami trīs gadi, par kuriem runā izlūkdienesti Eiropā, lai sagatavotos uzbrukumam citai valstij, viņš sacīja.

“Šodienas kara mašīna Krievijā strādā tik labi, ka, ja tā vēlas veikt tikai vienu mēnesi ilgu militāru operāciju pret Igauniju, Latviju vai Lietuvu, izveidot šeit ļoti neglītu situāciju, apzinoties, ka militāri tā zaudētu – tam nav nepieciešama nekāda īpaša gatavošanās,” sacīja Herems.

Krievija var necensties uzvarēt karā, bet radīt spriedzi, viņš pauda.

„Šī [Krievijas uzbrukuma] rezultāts mums varētu būt militāra uzvara – 20 000 mirušo viņu pusē un tikai tūkstotis mūsu pusē. Bet mūsu militārā uzvara varētu būt gana neglīta un vairums no jums teiktu, ka aizsardzības spēku komandieris rīkojās nepareizi, ka politiķi nepiešķīra pietiekami daudz naudas – mēs strīdētos savā starpā un pārmestu arī latviešiem un vāciešiem, ka viņi ir pārāk kūtri. Šādas situācijas iedibināšana arī varētu būt Krievijas mērķis," Heremu citē ERR.

"Mēs viņus iznīcināsim!"

“Mēs neturēsim Krieviju ne ar vārdiem, ne ar kiber-karu. Ukrainas gadījumā ir tikai viens instruments – nāvējošs spēks,” sacīja ģenerālis.

Igaunija, Somija un Zviedrija jau no pirmā agresijas brīža var pārņemt kontroli pār Baltijas jūru, nogriežot piegādes ceļus, viņš sacīja: "Ja mēs slēgsim Baltijas jūru, kā jūs [Krievija] gatavojaties dabūt kartupeļus no Sanktpēterburgas uz Kaļiņingradu?"

“Bet visi tie, kas grib mūs ietekmēt no 50 vai 100 kilometru attāluma, kā tas šodien notiek Ukrainā, un pret ko viņiem šobrīd nav nekādu aizsardzības līdzekļu – mēs viņus iznīcināsim! Mēs tos iznīcināsim nevis Rakverē vai Narvā, bet Ivangorodā vai kaut kur citur tur [Krievijā],” sacīja Herems.

Herems ir pilnīgi pārliecināts, ka Igaunija uzvarētu militāri pret Krieviju, taču uzvara varētu būt neglīta. Ārkārtīgi svarīga ir arī civilā aizsardzība, piemēram, bumbu patvertņu sagatavošana, viņš sacīja.