foto: AFP/Scanpix
Lielbritānija pieņem likumu, kas migrantus ļaus sūtīt uz Ruandu
Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks
Pasaulē
2024. gada 23. aprīlis, 07:54

Lielbritānija pieņem likumu, kas migrantus ļaus sūtīt uz Ruandu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Lielbritānijas parlaments pirmdien pieņēma likumprojektu, kas ļauj īstenot premjerministra Riši Sunaka plānu izraidīt uz Ruandu patvēruma meklētājus, kuri pretlikumīgi ieradušies Lielbritānijā.

Parlamenta apakšnams Kopienu palāta, kurā vairākums ir valdošajai Konservatīvajai partijai, jau 17.janvārī pieņēma "Ruandas drošības" likuma projektu. Lai likumprojekts kļūtu par likumu, tas bija jāpieņem arī parlamenta apakšnamam Lordu palātai, kurā valdībai nav vairākuma un kuras locekļi var ierosināt vairākus grozījumus.

Lordu palāta vairākkārt atteicās pieņemt šo likumprojektu, piecas reizes nosūtot to atpakaļ Kopienu palātai ar prasību veikt grozījumus. Lordu palāta pirmdien izbeidza iebildumus pēc tam, kad Kopienu palāta noraidīja tās prasību neatzīt Ruandu par drošu valsti, kamēr to parlamentam nav paziņojis valsts sekretārs pēc konsultēšanās ar neatkarīgu novērošanas institūciju.

Valdība paziņoja, ka šī Lordu palātas prasība bija "gandrīz identiska" iepriekšējām, kuras noraidījusi Kopienu palāta. Lordu palāta pirmdien vairs neuzturēja prasību likumprojektā noteikt izņēmumu attiecībā uz Afganistānas pilsoņiem, kas palīdzējuši Lielbritānijas bruņotajiem spēkiem. Valdības ministrs paziņoja, ka Lielbritānijas valdība nesūtīs uz Ruandu tos, uz kuriem attiecas Afgāņu pārvietošanas un atbalsta politika.