"Rail Baltica" tilta balsta būvniecības darbi

Balsta konstrukcijas izbūve Daugavā notiks no baržas, izmantojot īpašu aprīkojumu. Tāpat projekta īstenošanā tiks veidotas speciālas rievsienu konstrukcijas un darbos ...

gallery icon
Bizness un ekonomika
2024. gada 22. aprīlis, 18:07

Par 51,55 miljonu eiro tiks stiprināta "Rail Baltica" militārā kapacitāte

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Eiropas Klimata infrastruktūras un vides izpildaģentūra (CINEA) piekritusi piešķirt 51,55 miljonu eiro finansējumu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" militārās kapacitātes stiprināšanai.

Būtiskākās stiprināšanas aktivitātes būs - tilta pār Daugavu pirmās fāzes būvniecība un būvuzraudzība, kā arī jauna divlīmeņa šķērsojuma izveidei pār Daugavu Salaspils un Ķekavas novados. Būvdarbu laikā plānots izbūvēt balstus tilta pamatkonstrukcijas izveidei, kas sastāvēs no septiņiem balstiem upē un diviem gala balstiem. Tilta būvprojektu paredzēts pabeigt šī gada beigās, un izbūvi uzsākt nākamajā būvniecības sezonā.

Apvienotais tilts pār Daugavu ir daļa no "Rail Baltica" dzelzceļa infrastruktūras pamatlīnijas un viens no komplicētākajiem "Rail Baltica" dzelzceļa infrastruktūras objektiem. Tilta izbūvi nodrošinās par "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas", kā arī Baltijas valstu kopuzņēmums AS "RB Rail", kurām SM ir deleģējusi projekta tehnisko kompetenci.

Finansējums iegūts no 2023.gada Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (EISI) trešā Militārās mobilitātes uzsaukuma, kura rezultātus Eiropas Komisija paziņoja šī gada janvārī. SM papildina, ka "Rail Baltica" militārās kapacitātes stiprināšanai jau saņemts 5,29 miljonu eiro EISI finansējums pirmajā Militārās mobilitātes uzsaukumā. Ar saņemto finansējumu nodrošināta apvienotā Daugavas tilta autoceļa sadaļas projektēšana un projektēšanas uzraudzība, Salaspils multimodālā kravu termināļa projektēšana, kā arī Rīgas lidostas kravu parka un tā apkārtējās infrastruktūras projektēšana.