foto: NASA/Johns Hopkins APL
NASA plāno uz Titānu nosūtīt dronu
“Dragonfly” uz Titāna virsmas mākslinieka atainojumā.
Trakā pasaule
2024. gada 22. aprīlis, 23:00

NASA plāno uz Titānu nosūtīt dronu

Jauns.lv

NASA apstiprinājusi, ka 2027. gada jūnijā uzsāks misiju“Dragonfly”, kuras mērķis ir nosūtīt dronu uz Saturna pavadoņa Titāna. Misijas izmaksas aplēstas 3,35 miljardu ASV dolāru apmērā.

Titāns ir vienīgā debess ķermenis Saules sistēmā, izņemot Zemi, uz kura ir gadalaiki un uz virsmas ir šķidrums, kaut arī ne ūdens. Tam ir atmosfēra, ezeri, okeāni, liedagi, ielejas, kalnu grēdas, kāpas, šeit līst lietus, un, iespējams, atrodami dzīvības pamatelementi. Plānots, ka “Dragonfly” sasniegs mērķi 2034. gadā un divus gadus katru Titāna dienu (16 Zemes dienas) pārlidos uz jaunu vietu, lai ņemtu ķīmiskos paraugus no atmosfēras un virsmas.

“Titāna izpēte pārkāps robežas tam, ko mēs varam darīt ar rotorplāniem ārpus Zemes,” teic Nikijs Fokss, NASA galvenās mītnes Vašingtonā Zinātnes misijas direktorāta asociētais administrators.

Pirmais un pagaidām vienīgais cilvēces radīts lidaparāts, kas lidojis uz citas pasaules, ir Marsa helikopters “Ingenuity”, kas laikā no 2021. gada aprīļa līdz šā gada janvārim pacēlās no Sarkanās planētas virsmas 72 reizes, kamēr pētnieki cerēja tikai uz piecam reizēm un 30 dienu ilgu misiju. Titānam atšķirībā no Marsa ir blīva atmosfēra, četrreiz blīvāka nekā uz Zemes, kas padarīs robota lidotspēju daudz vienkāršāku. Gravitācija uz Titāna ir tikai 14% no Zemes pievilkšanas spēka, bet tas saņem tikai 1% no Saules gaismas, salīdzinot ar mūsu planētu.

Atmosfēra satur 98% slāpekļa un 2% metāna. Jūrās un ezeros viļņojas nevis ūdens, bet šķidrs etāns un metāns. Pēdējais ir arī gāze Titāna atmosfērā, bet uz tā virsmas nonāk kā nokrišņi lietus un sniega veidā, sasalst arī ledū.

Sākotnēji bija plānots starts 2026. gadā un vienu miljardu dolāru lielas izmaksas, taču “Dragonfly” ceļojumu aizkavēja pandēmija. NASA nolēma ieguldīt daudz lielākus līdzekļus jaudīgākā nesējraķetē, un, kaut arī “Dragonfly” startēs gadu vēlāk, ierašanās plānota pēc grafika.

Šī nebūs pirmā reize, kad zonde apmeklēs Titānu. 2005. gada 14. janvārī Titāna mākoņos nolaidās neliela zonde “Huygens” NASA Saturna misijas “Cassini” ietvaros. Izdevās uzņemt pirmos un pagaidām vienīgps cilvēces skatus uz Titāna virsmu. Zonde nolaidās ieapaļotu ledus bloku apgabalā, ceļā bija redzamas senas sausas krasta līnijas, kas pat atgādināja Zemi, un metāna upes.

Toreiz NASA zinātnieki pat ziņoja, ka no “Cassini” saņemtie dati vedina uz versiju par dzīvības iespējamību uz Titāna. Proti, Titāna atmosfērā esošais ūdeņradis uz virsmas pazūd, un iespējams, to elpo kādas dzīvības formas.

Tēmas