foto: Evija Trifanova/LETA
Izdevēja Vija Kilbloka noskaitusies: Latvijā acu smērei prasa recepti
SIA "Apgāds Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.
Sabiedrība
2024. gada 21. aprīlis, 12:55

Izdevēja Vija Kilbloka noskaitusies: Latvijā acu smērei prasa recepti

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Izdevējai, grāmatu apgāda “Zvaigzne ABC” vadītājai Vijai Kilblokai, pašas vārdiem sakot, radusies “uzmācīga doma vērsties pie Tiesībsarga un lietot demokrātijas sniegtās iespējas”.

Proti, Kilbloka vēlas cīnīties pret, viņasprāt, absurdo kārtību, kas maksimāli apgrūtina medikamentu pieejamību un ierobežo viņas tiesības pašai rūpēties par savas veselības aizsardzību.

“Tāda doma mani neatstāj, kopš Barselonā man bez jelkādas ārsta apmeklēšanas, bez ārsta izrakstītas receptes un dokumentu pārbaudes aptieka izsniedza hidrokortizona acusmēri miežagrauda likvidēšanai,” “Facebook” raksta Kilbloka.

Viņa nonākusi pie atziņas, ka Latvijā, vajadzīgu un zināmu zāļu ieguvei lieki dzenājot pie ārstiem, prasot dokumentus tur, kur citviet Eiropā to nedara, ierobežo viņas brīvību un cilvēktiesības.

“Mans miežagrauds, pateicoties Spānijas brīvajiem aptiekāriem, jau ir sarucis un tikpat kā pazudis, un man nebūs jādzer antibiotikas, kā tas bija pirms diviem mēnešiem Latvijā, kad es nespēju iziet visus birokrātijas labirintus, lai laikus iegūtu man zināmu un vienkāršu acu smēri,” vēsta Kilbloka.

Kolēģi, kas bijuši ar viņu kopā Spānijā, stāstījuši savus “aptieku piedzīvojumus” – tagad katram esot sava aptieka un savs aptiekārs: “Ja tu esi sakārtojis blatu sistēmu, tev iedos zāles uz godavārda ar apsolījumu, ka recepte būs vēlāk. Ja ir blats, tavas zāles izsniegs arī radiniekam, kurš ar tavu dokumentu būs aizgājis uz aptieku, – bezblata situācijā radiniekam prasīs pilnvaru zāļu saņemšanai. Cik cilvēku Latvijā zina, ka viņiem e-veselībā ir jānorāda persona, kas drīkst izņemt viņu zāles aptiekā?! Es to nezināju un neesmu pārliecināta, vai spēju to tajā slavenajā e-veselībā izdarīt.”

Izdevēja ir visai noskaitusies: “Man ir tiesības sevi pārtaisīt par vīrieti, bet nav tiesību nopirkt acusmēri!!! Manas tiesības parūpēties par savu veselību kā Eiropas Savienības pilsonei Latvijā ir šaurākas nekā Spānijā!”

Spāņu aptiekāri rīkojušies pretlikumīgi

Kā portālam Jauns.lv pavēstīja Zāļu valsts aģentūrā (ZVA), Spānijā tās ir recepšu zāles. Līdz ar to Spānijas aptiekā tās drīkst izsniegt iedzīvotājiem tikai pret ārsta izrakstītu recepti. Par to, ka minētās zāles Spānijā ir recepšu zāles, var pārliecināties Spānijas Zāļu aģentūras tīmekļvietnē.

Kā norāda ZVA, hidrokortizonu saturošas zāles ir recepšu zāles arī citās Eiropas valstīs. Latvijā recepšu un bezrecepšu zāļu statusa piešķiršanu regulē Ministru kabineta noteikumi.  Zālēm tiek piešķirts recepšu zāļu statuss sabiedrības veselības interesēs un rūpējoties par zāļu drošu lietošanu.

ZVA ziņo, ka Latvijā ir reģistrēta viena acu ziede, kas satur aktīvo vielu hidrokortizonu - tās ir zāles “Hydrocortisonum PharmaSwiss 5 mg/g acu ziede”, kas paredzētas sekojošām kaitēm:

  • alerģiskas acu slimības, acs asinsvadu tīklojuma iekaisuma un stāvokļa pēc traumas un iekaisuma procesu pēcoperācijas periodā profilaksei un ārstēšanai,
  • kā arī radzenes caurspīdīguma atjaunošanai un stāvokļa, kad tīklenē sāk ieaugt jaunveidoti asinsvadi, nomākšanai pēc pārslimota keratīta, ķīmiska vai termiska apdeguma.

Acu ziedes “Hydrocortisonum PharmaSwiss 5 mg/g acu ziede” aktīvā viela hidrokortizons ir kortikosteroīds jeb hormons, kam piemīt pretiekaisuma, pretalerģiska, pretniezes un tūsku mazinoša iedarbība. Saskaņā ar apstiprināto zāļu aprakstu acu ziedi “Hydrocortisonum PharmaSwiss 5 mg//g acu ziede” nedrīkst lietot strutainu acs infekciju gadījumā, ja vienlaikus netiek lietoti antibiotiski līdzekļi, kā arī vīrusu, tuberkulozes vai sēnīšu izraisītu acs slimību gadījumā.

Tautas valodā apzīmētais “mieža grauds” ir akūta, lokalizēta plakstiņu strutaina infekcija, ko parasti izraisa stafilokoks. Ņemot vērā, ka acu ziede “Hydrocortisonum PharmaSwiss 5 mg/g acu ziede” ir paredzēta tādu stāvokļu ārstēšanai, ko var diagnosticēt tikai ārsts, kā arī nepieciešama regulāra acu ārsta uzraudzība, šīm zālēm ir noteikta izsniegšanas kārtība - tikai ar ārsta izsniegtu recepti, norāda ZVA.

Saskaņā ar privātpersonas publiskoto informāciju, Spānijā tika iegādātas Latvijā nereģistrētas zāles "Terracortril", kuru sastāvā ir kortikosteroīds un antibakteriāli līdzekļi. Kā liecina Spānijas Zāļu aģentūras tīmekļvietnē pieejamā informācija, Spānijā šīm zālēm ir noteikts recepšu medikamenta statuss. Zāles, kuras tiek izsniegtas kā recepšu medikamenti, Latvijā regulē Ministru kabineta noteikumi. Saskaņā ar tiem, piemēram, recepšu zāļu statusu nosaka zālēm, kuras, pat lietojot pareizi, bez ārstniecības personas uzraudzības var radīt tiešus vai netiešus draudus cilvēka veselībai, kā arī zāles, kuras bieži lieto pārāk lielos daudzumos un nepareizi, tādējādi radot tiešus vai netiešus draudus cilvēka veselībai, portālam Jauns.lv skaidro ZVA.

Nosakot zāļu izsniegšanas kārtību, ZVA vienmēr rīkojas sabiedrības veselības interesēs un rūpējas par zāļu drošu lietošanu. ZVA atgādina, ka pirms jebkuru zāļu lietošanas ir jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu. Turklāt zāļu nepamatota lietošana var radīt kaitējumu veselībai.  Aktuālā informācija par Latvijas Zāļu reģistrā esošām zālēm un to lietošanas instrukcijas ir pieejamas elektroniski ZVA tīmekļvietnē www.zva.gov.lv – “Zāļu reģistrs”.

Komentāros pie šā ieraksta daudzi dalās savā pieredzē. Inetai ir zāles, kuras jālieto visu atlikušo mūžu, bet drīkst izrakstīt tikai trim mēnešiem: “Taču man ir forša daktere, kura izraksta uzreiz vismaz gadam. Aptiekā reiz jautāja vai tiešām es visas izlietošu 3 mēnešos, sāka ar kalkulatoru kaut ko rēķināt... Kad pateicu, lai pat nemēģina būt gudrāka par manu ārsti, tad saviebusies izsniedza izrakstīto daudzumu. Farmaceiti ir ļoti norūpējušies par manu veselību, ka tik nesametu visas tabletes uzreiz mutē un nenoindējos...”

Ilze raksta: “Mana krustmāte jau sesto gadu uz gultas bez kustībām. Māsīca var nopirkt mātei izrakstītās zāles piemājas aptiekā tikai tāpēc, ka viņu tur pazīst un saprot situāciju.”

Ieva pat izsaucas: “Bravo, Vija! Atbalstu katru uzrakstīto vārdu! Cilvēki, kuri izlemj, kuras zāles ir recepšu, ir uzurpējuši varu.” Viņas tuvai radiniecei jālieto recepšu zāles vairogdziedzerim, regulāri jāiet pie ārsta un jāizraksta par jaunu. “Kā minimums varētu būt ieviesta atzīme e-veselībā, ka šim cilvēkam reizi mēnesī pienākas automātiski tiesības nopirkt šīs zāles jebkurā aptiekā. Un kad nopirktas, tad atķeksē, ka mēneša deva saņemta. Vēl sakarīgāk būtu iespēja tās nopirkt bez receptes,” uzskata Ieva.

Tāpat, kamēr mediķi jau gadiem ilgi ceļ trauksmi par pārmērīgu antibiotiku lietošanu un baktēriju rezistenci, izskan aicinājumi akūtu sāpju un sastrutojumu gadījumā ļaut antibiotikas pirkt bez receptes.

Un ko darīt, ja veselības vai citu apstākļu dēļ netiekat uz aptieku pēc recepšu zālēm. Tās var nopirkt arī jebkurš cits, piemēram, tuvinieks, kaimiņš, kolēģis vai sociālais aprūpētājs. Galvenais noteikums, lai cilvēks, kurš jūsu vietā pērk medikamentus, aptiekā uzrāda derīgu personu apliecinošu dokumentu – pasi vai ID karti. Autovadītāja apliecība, pensionāra apliecība vai citi dokumenti recepšu zāļu saņemšanai neder.

Cilvēkam, kuram uzticēts nopirkt zāles, jāzina e-receptes ID numurs. Tas ir 17 ciparu skaitlis, kas tiek piešķirts e-receptei, to var redzēt portāla eveseliba.gov.lv sadaļā “Manas receptes”, un tas ir pieejams arī ārstam, kurš e-recepti izrakstījis.

Aptiekā jāuzrāda šis numurs, jānosauc pacienta vārds un uzvārds un jāuzrāda savs personu apliecinošais dokuments, jo farmaceits atzīmēs sistēmā zāļu saņēmēju. Aptiekā nav jānosauc ne personas kods, ne jāuzrāda tā cilvēka personu apliecinošs dokuments, kuram zāles tiek pirktas.

Otra iespēja ir eveseliba.gov.lv  jau laikus deleģēt tiesības izņemt e-recepšu zāles kādam citam. Sadaļā “Personas dati” ir norāde “Tiesību deleģējumi”. Uzklikšķinot atvērsies lappuse, kurā tiek piedāvāts pievienot jaunu deleģējumu. Taja jāieraksta izvēlētā cilvēka vārds, uzvārds, personas kods, jānorāda datums, līdz kuram šis deleģējums būs spēkā, jāmin pamatojums, piemēram, e-recepšu zāļu saņemšana.

Šajā gadījumā cilvēkam, kurš aptiekā izņems citam izrakstītās zāles, nav nepieciešams receptes numurs, taču jāzina pacienta vārds un uzvārds un jāuzrāda savs personu apliecinošais dokuments (pase vai ID karte).