foto: Jelgavas novada pašvaldība
Lietuvieši aptur Liepājas tramvaju, Vangažos sagūsta poļu zirgu, Tukumā notver sarkanos ķēpātājus: kriminālā province
Vieni mēslo, citi savāc: Jelgavas novada Cenu pagasta Brankās vietējiem nācās sakopt citu pie Spartaka ielas šķūnīšiem samestos atkritumus.
112
2024. gada 23. aprīlis, 06:54

Lietuvieši aptur Liepājas tramvaju, Vangažos sagūsta poļu zirgu, Tukumā notver sarkanos ķēpātājus: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pagājušā nedēļā likumsargiem veicies ar dažādu bēgļu tvarstīšanu. Tukuma vietvaras policisti noķēruši „sarkano ķēpātāju bandu”, bet Ropažu novada kārtības sargiem pāris stundas nācās trenkāt poļu Eiropas apceļotāju zirgu, kurš ceļā no Norvēģijas uz Spāniju tieši Vangažos bija nolēmis doties brīvsolī.

Savukārt Liepājā nedarbus pastrādājuši lietuviešu fūres vadītāji, kuri sev uzticēto kravu nav spējuši godīgi pārvest pāri tramvaja sliedēm, tā paralizējot vēju pilsētas tramvaju satiksmi. Bet īpaši izcēlušies pašmāju mēslotāji, kuri atkritumus izmētājuši pa visu Latviju - Vārkavā, Daugavpilī, Cenu pagastā un droši vien arī citviet Latvijā.

Tukumā notverti sarkanie ķēpātāji

foto: Tukuma novada pašvaldības policija
ieldienu brīvdienās Tukums piedzīvoja līdz šim vērienīgāko ķēpātāju uzbrukumu pilsētas vēsturē.

Kriminālā Province jau rakstīja, ka Lieldienu brīvdienās - naktī uz 1. aprīli - Tukumā uzdarbojušies „sarkanie ķēpātāji”, kuri pilsētniekus aprīļa pirmajā rītā pārsteidza nevis ar kādu gaumīgu joku, bet ar ļoti nepatīkamu un pretlikumīgu rīcību - grafiti zīmējumiem uz pašvaldības un privātpersonu īpašumiem Meža un Raudu ielu apkārtnē. Ar sarkanu krāsu bija apķēpātas ietves, veloceliņi, divas autobusu pieturas, ceļazīmes, privātmāju un daudzdzīvokļu dzīvojamo māju sienas, balkoni, uzņēmumu un privātmāju žogi, veikals un automašīna. Tik vērienīgu ķēpātāju uzbrukumu Tukums vēl nebija piedzīvojis!

Tukuma novada pašvaldības policija, lai noskaidrotu vainīgos, uzsāka izmeklēšanu, kuras laikā tika izskatīts liels apjoms pilsētas video novērošanas ierakstu un aptaujāti pilsētas iedzīvotāji. Ieguldītais darbs vainagojās ar panākumu un divi jaunieši tika atpazīti un noskaidroti.

Administratīvā procesa ietvaros par nodarītajiem pārkāpumiem katram grafiti „māksliniekam” var tikt noteikts sods līdz 500 eiro, informē Tukuma novada pašvaldības policijas vadītājs Armands Hohfelds. Bet abu jauniešu nelegālā rīcība pašvaldībai radījusi materiālos zaudējumus 300 eiro apmērā. Tā kā krāsa bija samērā viegli notīrāma, to no autobusu pieturām jau nākamajā dienā pēc uzkrāsošanas Komunālās nodaļas darbiniekiem izdevās notīrīt. Savukārt no ietvēm un ceļazīmēm krāsu notīrīt nevarēja, tādēļ pašvaldībai nācās pasūtīt divas jaunas ceļazīmes, bet ietvi Celtnieku ielā, lai novērstu krāsas ķēpājumus, nokrāsot pelēkā krāsā.
 
„Grafiti zīmējumi uz māju sienām, rotaļu iekārtām, tiltiem un citviet Tukumā tiek pamanīti ik pa laikam, tomēr tik lielā apmērā, tas paveikts pirmo reizi. Precīzus skaitļus par to, cik grafiti sērga ir izplatīta pilsētā vai Tukuma novadā kopumā, nav iespējams pateikt, jo lieta ne vienmēr nonāk līdz policijai, jo īpaši tad, ja krāsojums ir viegli notīrāms. Tāpat grūti ir noteikt arī kopējos zaudējumus, ko radījuši grafiti krāsojumi, jo to novēršana ir katra īpašnieka ziņā. Tomēr pilsētas video kameras strādā, pārkāpēji tiek noķerti un saukti pie atbildības,” informē pašvaldības policija.

Pašvaldības cīnās ar mēslotājiem

foto: Jaunjelgavas novada pašvaldība
Vieni mēslo, citi savāc: Jelgavas novada Cenu pagasta Brankās vietējiem nācās sakopt citu pie Spartaka ielas šķūnīšiem samestos atkritumus.

* Pavasara vēsmas atnesušas arī nejaukus skatus – nelikumīgas izgāztuves, kas nu vietverām jāsakopj. Tā Jelgavas novada Cenu pagasta Brankās sadarbībā ar Spartaka ielas 14 iedzīvotājiem ir sakopta teritorija pie Spartaka ielas šķūnīšiem. Draza, kas savākta no dažādām teritorijām ir apliecinājums tam, ka daļa iedzīvotāju turpina savus radītos atkritumus neapsaimniekot.

foto: Daugavpils komunālā pārvalde
Daugavpils Komunālās saimniecības pārvalde Jauno Stropu vasarnīcu tuvumā atklājusi nelegālu būvgružu izgāztuvi.

* Savukārt Daugavpils Komunālās saimniecības pārvaldes speciālisti regulāri apseko pilsētas teritoriju, lai noteiktu vietas, kur veidojas stihiskās izgāztuves un nepieciešama uzkopšana. Kārtējā apsekošanas izbraukuma laikā bija konstatēta stihiskā izgāztuve Jauno Stropu vasarnīcu tuvumā. Informācija nodota Daugavpils Pilsētas pašvaldības policijai tālākai rīcībai.

foto: Preiļu novada pašvaldība
Preiļu novadā pie Vārkavas kapsētas žoga kāds izgāzis maisus ar būvgružiem.

* Bet Preiļu novada pašvaldības policija ziņo, ka Upmalas pagasta Vārkavas kapsētā aiz kapu žoga izmesti atkritumu maisi ar būvgružiem. Kārtības sargi uzsākuši vainīgā meklēšanu un aicina aculieciniekus un iedzīvotājus, kuri spētu sniegt noderīgu informāciju, ziņot vietvaras pa policijai pa tālruņiem 26543751, 28342430 vai 65307330.

foto: Valmieras novada pašvaldības policija
Pirms nedēļas no traktora Valmierā pirms tilta pār Gauju izlija hidrauliska eļļa, kas pilsētā bremzēja satiksmi.

* Toties Valmieras pašvaldības policija pagājušās nedēļas pirmdienā pirms tilta pār Gauju no traktortehnikas bija noplūdusi hidrauliskā eļļa, radot vides piesārņojuma risku. Eļļa tika noklāta ar absorbentu un tika veikta tās savākšana no ceļa braucamās daļas. Veikta arī lietus ūdens kanalizācijas tīrīšanas darbi. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta operatīvas rīcības rezultātā eļļa nenokļuva Gaujā.

Lietuviešu fūre aptur Liepājas tramvaja satiksmi

foto: Liepājas tramvajs
Kāds lietuviešu fūres vadītājs Liepājā pamanījās apturēt tramvaja satiksmi – viņš ar savu kravu bija no vietas „izsitis” sliedes.

Uzņēmums „Liepājas tramvajs” vēsta, ka aizpagājušās nedēļas nogalē vairākkārtīgi tika bojāts sliežu posms Mirdzas Ķempes un Ganību ielu krustojumā, uz vairākām stundām paralizējot tramvaju satiksmi. Tādēļ pagājušās nedēļas pirmdienas vakarā tika vispār apturēta tramvaju satiksme, lai veiktu bojātā sliežu posma pilnīgu nomaiņu, jo bojātais sliedes posms ir iestrādāts betona plāksnes pamatnē un tā pilnīga nomaiņa bija laikietilpīga. Liepājniekiem izdevās no Rīgas piegādāt jaunu sliežu posmu, ar ko aizstāt bojāto

Pirms tā nomaiņas pilsētā vairākkārt nācās apturēt tramvaju satiksmi Liepājā, jo kravas automašīnai šķērsojot tramvaja sliedes, tika sabojāts sliežu ceļš. Noskaidrojās, ka negadījumus visticamāk, izraisījušas divas negabarītu kravas, kas vestas cauri Liepājai no Klaipēdas ostas uz Ventspili. Iespējams, nolaižot pārāk zemu kravas platformu, krustojuma pacēlumā tika aizskartas tramvaja sliedes, tās sabojājot. Abos gadījumos ir noskaidrotas iesaistītās kravas automašīnas un to šoferi. Abām automašīnām ir bijis viens un tas pats nosūtītājs – uzņēmums Lietuvā.

Ropažos notver poļu zirgu

Neierastu glābšanas operāciju pagājušās nedēļas pirmdienā, 15. aprīlī, nācās veikt Ropažu novada pašvaldības policijai. Tā vēsta:

„Pašvaldības policijas darbinieki „izglābj” poļu tūristu Eiropas apceļošanas maratonu. Vangažos tika saņemts izsaukums par pazudušu zirgu. Kā vēlāk noskaidrots, tas piederēja poļu tūristiem, kas jāšus ar zirgu apņēmušies apceļot Eiropu. Starts bijis Norvēģijā, bet finišs plānots Spānijā, tomēr negaidīti Vangažos zirgs devies brīvsolī. Pēc pāris stundu meklēšanas, zirgs atrasts un nodots poļu tūristiem.”