Kultūra
2024. gada 23. aprīlis, 07:07

Video: Leļļu teātrī top Jāņa Joņeva romāna "Jelgava 94" dramatizējums

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

26. aprīlī Latvijas Leļļu teātrī pirmizrādi piedzīvos režisora Mārtiņa Eihes iestudētais Jāņa Joņeva romāna “Jelgava 94” dramatizējums pusaudžu un pieaugušo auditorijai. Romāna dramatizējumu radījusi Krista Burāne. Izrādes fokusā – galvenā varoņa Jāņa centieni nodibināt metāla mūzikas grupu.

Aktieru sejas aizklās mākslinieces Pamelas Butānes veidotās maskas – papīra turzas, uz kurām uzzīmētas izteiksmīgas izrādes varoņu mīmikas. Tām dzīvību piešķirs aktieru ķermeņu kustība – par to atbildīga horeogrāfe Alise Putniņa. Kustības nozīmi izrādē viņa skaidro šādi: “Es par izrādes stilistiku domāju kā par lielu komiksu. Kustībā tas rada ārkārtīgi daudz pārspīlējumu, asu, konkrētu kustību. Viss ir tiešām pārspīlēts, krāsains, liels, visi notikumi ir ļoti akcentēti, lai ir skaidrs, kas notiek. Katram tēlam ir savas iezīmes, kā viņš pārvietojas un kādas ir viņa pamatkustības.”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Aktieru sejas aizklās mākslinieces Pamelas Butānes veidotās maskas.

Ne mazāka loma iestudējumā ir arī mūzikai. Tā dzīvajā izpildījumā skanēs no īpaša paaugstinājuma turpat uz lielās skatuves. Daļu kompozīciju speciāli šai izrādei radījis komponists Jēkabs Nīmanis. Pie instrumentiem muzikāli pašizglītojušies Leļļu teātra aktieri: Rihards Zelezņevs – bungas, Anrijs Sirmais – soloģitāra, Rūdolfs Apse – basģitāra.

Skaties pievienoto video un gūsti pirmos iespaidus par izrādi “Jelgava 94”, kā arī Latvijas Leļļu teātra centieniem teātrī pulcināt arī pusaudžus un pieaugušos.