foto: REUTERS/SCANPIX
Eksperts: ASV atbalsts palīdzēs ukraiņiem noturēt uzbrukumu, bet pretuzbrukumam nauda nepietiks
Ukraiņu karavīrs
Politika
2024. gada 22. aprīlis, 16:25

Eksperts: ASV atbalsts palīdzēs ukraiņiem noturēt uzbrukumu, bet pretuzbrukumam nauda nepietiks

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

ASV Pārstāvju palātas lēmums par 61 miljarda dolāru palīdzību Ukrainai frontē brīnumu, visticamāk, neradīs, jo faktiski segs iekavētās vajadzības, ziņoja bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris un Latvijas vēstnieks un bijušais vēstnieks Kazahstānā un Azerbaidžānā Juris Maklakovs.

Eksperts sliecas par labu pesimistiskajam variantam, ka jau kopš rudens aizkavētais atbalsts segs tikai iekavēto un nekādu brīnumu tas nevarēs dot. "Šādas pauzes maksājumos kara laikā nevar būt, un ir vēlams, lai tas nekad neatkārtotos. Tomēr diemžēl dzīve parādīja pretējo," uzsvēra Maklakovs.

Viņš skaidroja, ka laiku, kad notikusi vilcināšanās ar atbalsta piešķiršanu Ukrainai, diemžēl arī Krievija ir izmantojusi un būtiski palielinājusi savu finansējumu kara izdevumiem. Krievijas militārā rūpniecība, pateicoties arī palīdzības saitēm ar Irānu un Ziemeļkoreju, spēja panākt, ka Krievijai munīcijas un raķešu ir pietiekamā daudzumā. Eksperts arī sliecas uzskatīt, ka tuvākajā laikā būs gaidāms Krievijas uzbrukums. ASV atbalsts palīdzēs ukraiņiem noturēt uzbrukumu, bet pretuzbrukumam ar šāda apjoma atbalstu nepietiks.

Maklakovs atgādināja, ka pilnvērtīgām uzbrukuma operācijām ukraiņiem ir nepieciešams visa veida un daudz plašāks atbalsts. Ukrainai ir vajadzīga ne tikai munīcija, bet arī lidmašīnas un cita veida tehnika. Paredzētās "ATACMS" raķetes ir efektīvs ierocis, bet ir vajadzīgi arī citi ieroči.

Jau ziņots, ka ASV republikāņu kontrolētā Pārstāvju palāta sestdien nobalsoja par likumprojektu, kas paredz piešķirt ilgi aizkavēto palīdzību Ukrainai. Palīdzība Ukrainai ir apvienota kopējā paketē ar palīdzību arī Izraēlai un Taivānai. No kopējās summas - 95 miljardiem dolāru, ko paredz šī pakete, Ukrainai paredzēts atvēlēt 61 miljardu dolāru.